Termos Esbit Food Jug Sculptor 0,75 l burgund
Esbit Food Jug Sculptor to termos obiadowy, czyli coś, co przypadnie do gustu wszystkim, którzy chcą cieszyć się świeżym i gorącym jedzeniem w plenerze lub w pracy. Połączenie wysokiej jakości stali, próżni i tworzywa sztucznego sprawia, że gorący posiłek można zabrać praktycznie wszędzie. Jeśli dodać do tego funkcjonalność i ergonomię, Sculptor powinien wylądować w plecaku każdego trampa, obieżyświata, miłośnika dzikiej przyrody lub ceniącego domowe smaki niedzielnego turysty.
Sculptor, jak każdy termos, posiada podwójne, odgrodzone próżnią ściany. Zapewnia to doskonałe właściwości termoizolujące. Stal, z której został wykonany jego korpus, jest odporna na uszkodzenia, nie pochłania zapachów, można ją łatwo wyczyścić. Również szeroki wlew i uszczelka, którą bez większych problemów można wyciągnąć z zakrętki, sprawiają, że czyszczenie Sculptora nie nastręcza większych trudności. Ponadto wszystkie syntetyczne elementy – nakrętkę i zakrętkę – wykonano z tworzywa niezawierającego rakotwórczych Bisfenolu A oraz ftalanów.
Termos posiada podwójne zamknięcie — zakrętkę i nakrętkę. Tę pierwszą wyposażono w centralnie położony przycisk. Pełni on funkcję zaworu bezpieczeństwa. Przyciskając go, można wyrównać ciśnienie wewnątrz pojemnika. Po pierwsze pomaga to otworzyć termos. Po drugie zapobiega poparzeniu parą, która wydostaje się z wnętrza. Nakrętka ma podwójną funkcję – uszczelnia termos, a jeśli właściciel sobie tego życzy, staje się miską. Bez wątpienia jest to wygodne rozwiązanie.
Korpus termosu pokryto proszkową farbą. W efekcie nie ślizga się w dłoniach, nawet zmarzniętych lub okrytych rękawicami. Farba chroni również przed rysami. Warto także wspomnieć, że termos nie jest szeroki, co ułatwia spożywanie posiłku, nalewanie, czy podawanie go.
Sculptor został zaprojektowany tak, by być możliwie trwałym i funkcjonalnym. Jest lekki i poręczny. Daje się łatwo czyścić, przechowywane w nim posiłki są ciepłe przez długi czas. Prawidłowo eksploatowany posłuży długo.
Zdolność utrzymywania temperatury przy temperaturze początkowej płynu ok. 98 °C i temperaturze otoczenia ~ 20 °C):
– po 6 h: ~ 80°C;
– po 12 h: ~ 65°C;
– po 24 h: ~ 50°C.